Recensie concert 2 april 2010

Bach's Markus sfeervol vertolkt

door Marjolijn Sengers

In het muziekcentrum zong het Philipskoor Bachs Matthäus Passion, honderd meter verderop, in de Catharinakerk het Eindhovens Vocaal Ensemble (EVE) diens Markus. De Markus Passion is er in deze vorm nog niet zo lang, maar doet de laatste jaren steeds meer mee. Het EVE is zelfs van plan de Markus af te wisselen met de Matthäus en de Johannes. Hoe goed en gewetensvol gereconstrueerd ook (Heighes 1995), de Markus Passion is geen echte Bach, op z'n best is ie Bach-achtig. Over het geheel genomen mist de Markus die vanzelfsprekende en ontroerende kwaliteit die musici en luisteraars boven zichzelf uittilt. Hij loopt niet natuurlijk door, harmonisch en melodisch heeft ie niet die typische Bach-logica, in instrumentaal opzicht hapert-ie soms.

Het EVE, het Brabants Muzyk Collegie en de vijf solisten voerden 'm onder leiding van Ruud Huijbregts enigszins aarzelend, maar sfeervol uit. De vele koralen klonken vol en waardig, tenor Harry van Berne was de perfecte evangelist, de aria's werden toegewijd gezongen. De twee fluitisten speelden erg mooi, voor het overige was de begeleiding aan de rommelige kant (strijk- instrumenten, hobo's), alsof de noten nog niet helemaal zaten en de musici elkaar niet goed wisten te vinden.

Markus Passion (J.S.Bach) door het Eindhovens Vocaal Ensemble, het Brabants Muzyk Collegie, sopraan Hilde van Ruymbeke, countertenor Rob Meijers, tenor Harry van Beme (evangelist) en Aat Mateboer, bas Bert van de Wetering. Geheel o.l.v. Ruud Huijbregts. Gehoord in de Catharinakerk op vrijdag 2 april 2010.
Originele recensie uit de krant

Eindhovens Dagblad Online
© Eindhovens Dagblad
Eindhovens Dagblad Online is een uitgave van Wegener Media.