Recensie concert 21 maart 2008

Ideale combinatie van vakkundigheid en muzikaliteit

door Hans Strootman

Wat een uitvoering! Proficiat, het koor groeit en groeit met hun dirigent. Het orkest en de solisten hadden daardoor een geweldige basis om een uitvoering neer te zetten die stond als een huis. Geen gezeur over interpretatie, maar een totaal acceptabele manier om dit meesterwerk tot zijn recht te laten komen. Gedreven dirigent, die geen moment verslapte, de vaart er goed in hield, duidelijke accenten legde. zeer consequent bleef en waar nodig meezong; zelfs, indien dat bij een wijfelende solist nodig leek.
Heerlijk die oplossing met de blokfluiten. Bij veel uitvoeringen zie je de gewone fluiten die paar minuten overnemen, maar Bach heeft dat snerpende zo bewust daar neergezet. Prachtig die oplossing met die twee gedreven koorleden!
Solisten waren wisselend. Zeer ontroerende Christus, o zo belangrijk, het "Eli Eli" deed de kerk huiveren! Prachtige evangelist, die tot in de verste hoeken te volgen was.Hij had van mij ook wel een aria mogen zingen i.p.v. de tenor die duidelijk moeite met de kerkruimte had, evenals de sopraan. Je moet "aanzetten" om gehoord te worden maar tegelijkertijd een opera-effect vermijden, dat is niet iedereen gegeven, maar veel doen helpt. Blijft een feit dat het werk in een kerk meer ontroert.
De pauze is niet alleen nuttig om het lijf te strekken, maar ook om even bij te komen en je voor te bereiden op de climax, nogmaals met een koor en dirigent waar Eindhoven blij mee mag zijn.
Orkest en continuo voelden de sfeer perfect aan, waardoor er een Mattheusuitvoering ontstond die nog lang zal bijblijven.

Matthäus Passion van J.S. Bach door het Eindhovens Vocaal Ensemble, het Brabantsch Muzyk Collegie,
Harry van Berne, Evangelist, Hans van Heiningen, Christus, Barbara Borden, sopraan, Karin van der Poel, alt, Otto Bouwknecht, tenor en Michiel Meijer, bas.
Geheel o.l.v. Ruud Huijbregts. Gehoord in de Catharinakerk te Eindhoven op vrijdag 21 maart 2008.

Eindhovens Dagblad Online
© Eindhovens Dagblad
Eindhovens Dagblad Online is een uitgave van Wegener Media.