Recensie concert 1 december 2007

Weinig mis met Schöpfungsmesse EVE

door Marjolijn Sengers

Sommige missen van Joseph-Haydn hebben een zodanige omvang dat ze niet meer in de hedendaagse liturgieviering passen. Ze hebben dan ook, tegen wil en dank, de status van concertmis gekregen. Het Eindhovens Vocaal Ensemble voert traditioneel begin december een grote Haydn-mis uit. Ditmaal was dat de Schöpfungsmesse, die haar naam ontleent aan een kleine muzikale verwijzing naar het oratorium Die Schöpfung.
Er was zaterdagmiddag weinig mis met deze uitvoering door het EVE. De enige opmerking die zou kunnen worden gemaakt is dat de koorklank aan de dunne kant was - blijkbaar had het koor te kampen met zieken - waardoor de verhouding met het orkest soms enigszins uit balans was. Koor en orkest musiceerden heel natuurlijk en vanzelfsprekend, Ruud Huijbregts' visie op deze muziek was verkwikkend. Hij benadrukte het feestelijke, het blije, het vol vertrouwen gelovige van deze mis

Hij trok de koorklank mooi door, liet voluit zingen en spelen, legde de musici weinig beperkingen op, waardoor ze zich vrij voelden vanuit zichzelf te musiceren. In deze sfeer van muzikaal jezelf kunnen zijn gedijden ook de solisten. De stralende sopraan van Marjon Strijk, de sterke alt van Louise Rijs en de betrouwbaar zingende tenor Jules Schaap en bas Hans van Heiningen gaven als solistenkwartet extra cachet aan de uitvoering.

Schöpfungsmesse van Joseph Haydn door het Eindhovens Vocaal Ensemble, het Catharina Consort,
Marjon Strijk sopraan, Louise Rijs alt, Jules Schaap tenor en Hans van Heijningen bas
o.l.v. Ruud Huijbregts. Gehoord in de Catharina kerk op zaterdag 1 december 2007.

Originele recensie uit de krant

Eindhovens Dagblad Online
© Eindhovens Dagblad
Eindhovens Dagblad Online is een uitgave van Wegener Media.