Recensie concert 4 februari 2017

Complexe muziek met onzekere momenten

door Marjolijn Sengers

Recensie

Pasen is het belangrijkste feest van het kerkelijk jaar, de thema’s lijden en verlossing spreken tot op zielsniveau aan. Er is dan ook geen componist die niet iets voor de passietijd heeft geschreven.

Jan Dismas Zelenka was een tijdgenoot van Bach, maar had een totaal andere manier van componeren. Hij schreef complexer en minder toegankelijk. Die complexiteit brak Collegium Vocale Eindhoven (CVE) enigszins op. Niet op volle sterkte had het moeite met het harmonisch veeleisende, polyfone notenbeeld De muziek was onvoldoende eigen. De zangers zaten vooral met hun neus in hun partij.

Ruud Huijbregts deed stevige, matig succesvolle pogingen om de boel op de rails te houden, maar vrij zingen was er niet bij, de overstijgende waarde en de zeggingskracht van de muziek kwamen nauwelijks tevoorschijn. De kwaliteit van het koor sijpelde echter wel door de onzekere momenten heen.

Fraaie ogenblikken van rust klonken aangenaam helder en homogeen, lange lijnen werden opvallend lenig en met inzicht gezongen, aan motivatie en inzet ontbrak het de zangers niet. CVE had het zich gemakkelijker kunnen maken door minder lang te zingen. Zeker op Goede Vrijdag mag kwaliteit het winnen van kwantiteit.

Passieconcert met muziek van Lotti en Zelenka door Collegium Vocale en Instrumentale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts. Gehoord in de Catharinakerk op vrijdag 14 april 2017.


Originele recensie uit de krant

Eindhovens Dagblad Online
© Eindhovens Dagblad
Eindhovens Dagblad Online is een uitgave van Wegener Media.