Recensie concert 12 juni 1994

Eindhovens Vocaal Ensemble op ongekende hoogte

door Antoon Maessen

Het Eindhovens Vocaal Ensemble begaf zich gistermiddag onder leiding van Ruud Huijbregts in de Eindhovense Tuindorpkerk op nog niet eerder gesignaleerde hoogte. Bijgestaan door het Brabant Consort en door organist Gerard Habraken en met medewerking van een tweetal solisten bereikte het Ensemble een niveau dat om lofuitingen vraagt.

Het Eindhovens Vocaal Ensemble bracht voor de microfoons van de KRO onder meer de cantate "Canticum Europaeum" van de Brabantse componist Louis Toebosch in première. Toebosch, die we toch vooral kennen als een (muzikaal) vrolijke baas, boorde voor dit werk een laag aan die zich laat vergelijken met de geladen ernst zoals ikonen die uitstralen. Huijbregts wist met zijn zangers en instrumentalisten de toon van dit bijzondere werk haarfijn te treffen. Niets werd aan het toeval overgelaten, zodat de uitvoering van dit stuk door weloverwogen zekerheid imponeerde, zonder daarbij te vervallen in de nietszeggendheid van "op safe spelen".

Dit laatste bepaalde eigenlijk de teneur van het gehele concert. Naast de twee andere geprogrammeerde werken van de hand van Toebosch blonk in dit opzicht vooral ook Rheinbergers "Stabat Mater" uit. Evenwicht in koor- en orkestklank was er, maar daarnaast vooral ook muzikaal evenwicht.

Een vorm van balans die duidt op muzikaal goed in je vel zitten, op weten en voelen wat je doet. Moge deze lijn in de toekomst worden voortgezet.


Eindhovens Dagblad Online
© Eindhovens Dagblad
Eindhovens Dagblad Online is een uitgave van Wegener Media.