Recensie concert 10 april 2009

Prachtige muzikale balans in uitvoering Johannes Passie

Door Hans Strootman

De "eeuwige discussie" hoe de ideale uitvoering van de Johannes Passie er uit moet ziet, werd ook dit jaar weer breed in de media gevoerd. Moet het zoals het in de tijd van Bach? Welke bezetting van koor en orkest? Enz. enz.
Bij de uitvoering van het EVE op Goede Vrijdag 10 april speelde die discussie geen enkele rol. Al geruime tijd heeft dirigent Ruud Huijbregts een balans gevonden tussen de extremen. Een niet te klein, maar ook niet te groot koor, doet recht aan de historische opvatting, maar draaft daarin ook niet door. Net als zijn interpretatie van het werk.
Zoals Karl Richter decennia geleden uitging van zijn eigen gevoelens, buiten de heersende modes, heeft Huijbregts in de loop van de jaren een beeld voor ogen gekregen hoe "zijn Johannes" eruit moet zien. Koor, orkest en solisten voelden dat goed aan, waardoor er een zeer aangename klankwereld ontstond, die de toehoorders meteen meevoerde in het lijdensverhaal. Nergens overdreven romantiserend, maar ver van het "hoekige" dat nog zo vaak te horen valt, was het een belevenis dit prachtige werk op deze wijze mee te maken.

Johannes Passion van J.S. Bach door het Eindhovens Vocaal Ensemble, het Brabantsch Muzyk Collegie,
Cristel Demeulder, sopraan, Inez Carsauw, alt, Harry van Berne, tenor (Evangelist en aria's), Richard Meijer, bas (Christus) en Ken Gould, bas.
Geheel o.l.v. Ruud Huijbregts. Gehoord in de Catharinakerk te Eindhoven op vrijdag 10 april 2009.

Eindhovens Dagblad Online
Eindhovens Dagblad
Eindhovens Dagblad Online is een uitgave van Wegener Media.
>