Peteris Vasks - Plainscapes

Het opdrachtwerk "Plainscapes" voor 6-stemmig gemengd koor, viool en cello van de in 1946 in Letland geboren componist Peteris Vasks ging op 28 maart 2002 in de Minoritenkirche in Wenen in premiere.

De componist liet zich voor dit meditatieve stuk, zoals wel vaker, inspireren door de Letse natuur, vooral bestaande uit laagvlaktes met enorme vergezichten met daarboven bij nacht een flonkerende sterrenhemel. Het stuk kan dan ook gezien worden als een soort mystieke natuurervaring.

Het koor zingt zonder tekst, op klinkers die niet vast voorgeschreven staan en eventueel naar eigen keuze mogen worden ingevuld. De viool en cello vormen een geheel met het koor: glissandi worden bijv. door beiden uitgevoerd. Het koor zingt blokvormige lang aangehouden akkoorden waarbij de instrumentalisten ritmische bewegingen spelen die qua intensiteit toenemen uitmondend in verschillende vogelgeluiden, naar keuze door het koor uitgevoerd, ge´miteerd door de strijkers waarna het stuk weer verstild eindigt zoals het begonnen is.