Historie van het CVE

Eindhovens Vocaal Ensemble zingt
Bach's Matthäus Passion

PASSIE IN DE CATHRIEN

'In dieser Woche habe ich dreimal die Matthäuspassion des göttlichen Bach gehört, jedesmal mit demselben Gefühl der unermeßlichen Verwunderung. Wer das Christentum völlig verlernt hat, der hört es hier wirklich wie ein Evangelium ?'
Met deze woorden gaf de filosoof Friedrich Nietzsche in 1870 al blijk van de onweerstaanbare religieuze kracht van Bach's passiemuziek.

Onder leiding van dirigent Ruud Huijbregts, heeft het Eindhovens Vocaal Ensemble zich in de afgelopen 20 jaar ontwikkeld tot een uitstekend vertolker van barokmuziek in het algemeen en Bach's barok in het bijzonder en hebben koor en dirigent aangetoond zeer goed in staat te zijn deze bijzondere dimensie van Bach's passie aan te voelen en volledig tot zijn recht te laten komen.
Aangezien de Matthäus Passion oorspronkelijk geschreven is voor een kerkdienst op Goede Vrijdag, geeft een uitvoering in de kerk op deze dag in de passietijd, op oude instrumenten en in kleine bezetting en aangevuld met toepasselijke liturgische aspecten, het werk dan ook een extra uitstraling.

PASSIETRADITIE IN DE CATHRIEN

Door het overweldigende succes van de editie 2001 en de vele verzoeken om hier toch vooral een traditie van te maken, is besloten om een jaarlijks terugkerend evenement op Goede Vrijdag in de Catharinakerk op te zetten, met als belangrijkste uitgangspunt, naast Bach's Matthäus Passion, de 'grote' passies in de kerk aan bod te laten komen.
Om aan de uitvoering van 2001 een goed vervolg te geven en ook om het passieminnend publiek te wijzen op het bestaan van dit fenomeen, heeft de organisatie opnieuw een Matthäus Passion geprogrammeerd.
Het werk zal worden uitgevoerd met de volgende zes gerenommeerde solisten:

  • Paul van den Bemt, evangelist
  • Ronald Aijtink, Christus
  • Maria Luz Alvarez, sopraan aria's
  • Louise Rijs, alt aria's
  • Otto Bouwknegt, tenor aria's
  • Lars Terray, bas aria's

De instrumentale begeleiding zal worden verzorgd door het Brabantsch Muzyk Collegie en het geheel zal, zoals gemeld, onder leiding staan van onze dirigent Ruud Huijbregts.

WAAR EN WANNEER ?

Goede Vrijdag 29 Maart 2002,
Stadskerk St.Cathrien, Kerkstraat 1, Eindhoven
Aanvang: 19.00 uur
Prijs: € 20,-