Bevrijdingsconcert CVE

Over oorlog, bevrijding en overwinning


Op 18 september vieren we de bevrijding van Eindhoven door de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Voor deze gelegenheid heeft het CVE een programma samengesteld rondom de thema’s oorlog, bevrijding en overwinning. We openen met “War”, op muziek gezet door de hedendaagse componist Piet Swerts. De tekst is een Engelse vertaling van “Hedd Wyn”, een duistere tekst waarvan het origineel in het Welsh geschreven is. Hierin staan centraal de (gevoelde) afwezigheid van God in tijden van oorlog en de gruwelijkheden die mensen elkaar aandoen. Een eerste lichtstraal van hoop volgt door Diepenbrocks Chanson d’Automne op een tekst van Paul Verlaine. Hoewel dit gedicht geen directe inhoudelijke link met oorlog of bevrijding heeft, had het toch een cruciale rol bij de invasie van de geallieerden in Normandië in 1944: Een radio-uitzending van deze tekst werd gebruikt om het Franse verzet op de hoogte te brengen van de tijdsplanning van D-Day: Wanneer ze het eerste couplet hoorden, zou de invasie binnen één week plaatsvinden en het tweede couplet was het teken dat dit binnen de komende 24 uur zou gebeuren.

Fête-Dieu (Frans voor Sacramentsdag) voor orgel solo van Hendrik Andriessen werd gecomponeerd in 1918, het jaar waarin de gruwelijke Eerste Wereldoorlog ten einde liep. Veel Franse kathedralen werden in deze oorlog vernield of beschadigd. De componist schrijft: ‘Fête-Dieu is gecomponeerd omstreeks Sacramentsdag in 1918, toen de oorlog nog woedde en de bewonderde en geliefde kathedralen van Frankrijk in nood verkeerden. De scherpe tegenstelling van de oorlog met het feest van Sacramentsdag, bracht mij tot het schrijven van dit stuk. Dit ter verklaring van het feit dat dit stuk geen feestelijke, maar dramatisch-smekende muziek bevat’. Andriessen beschouwde dit opus als een zeer persoonlijk en wilde het lange tijd niet uitgeven. Pas in 1972 werd het gepubliceerd.

Het concertprogramma bevat ook twee Te Deum composities, de traditionele gelegenheid om God te danken na een gewonnen oorlog. Beide werken werden geschreven toen de Tweede Wereldoorlog nog woedde, het stuk van Hendrik Andriessen onder Duitse bezetting in 1943 en het stuk van Benjamin Britten in 1944 in Engeland.